Tähista õiglase kaubanduse nädalat targalt!

19.-26. oktoobril on õiglase kaubanduse nädal. See on hea aeg osta töökohale ja koju tooteid, mille tootmisel on keelatud keskkonna ja inimeste ekspluateerimine. Juba kümme aastat on õiglase kaubanduse nädal tuletanud inimestele meelde, et meie igapäevased ostuotsused mõjutavad ja muudavad elusid ja keskkonda. Seepärast on olulised, et need otsused oleksid läbimõeldud ja eetilised.

Loe lähemalt ...

 

Ülemaailmsel õiglase kaubanduse päeval andis MTÜ Mondo õiglase kaubanduse sõbra märgi neljale kohvikule ning ka Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Konsistooriumile

Jätkates mullu käima lükatud algatust tunnustab MTÜ Mondo ka tänavu ettevõtteid ja organisatsioone õiglase kaubanduse sõbra märgiga. Täna, ülemaailmsel õiglase kaubanduse päeval on märgi saajateks kohvikud Rosin Pärnus, KOHVer ja Welcome Cafe Tallinna lennujaamas, Pilistvere koguduse kohvik Ingel ja EELK Konsistoorium.

Kohvik Rosin Pärnus

Loe edasi: Ülemaailmsel õiglase kaubanduse päeval andis MTÜ Mondo õiglase kaubanduse sõbra märgi neljale...

Fairtrade sertifitseerimissüsteem tähistas tänavu oktoobris oma 20. aastapäeva

Mida toob aga tulevik, mis on selle põlvkonna kätes, kes on üles kasvanud koos õiglase kaubandusega?

Ühendkuningriigis on sirgunud "õiglase kaubanduse põlvkond" (Generation Fairtrade), mis kujutab endast tulevikus suurt hulka kodanikke ja tarbijaid, kelle jaoks on õiglane kaubanduse alati olemas olnud. Fairtrade märki kannavad nende paljud igapäevatooted nagu Cadbury Dairy Milk ja Nestle Kit Kat šokolaadid, Starbucks'i kohvijoogid ja Sainsbury teepakikesed ning paljud teised.

Loe edasi: Fairtrade sertifitseerimissüsteem tähistas tänavu oktoobris oma 20. aastapäeva

Šokolaad on liiga odav, et olla jätkusuutlik

Juba mõnda aega kuuleb siit-sealt tõsistest probleemidest kakaokasvatuses, mille tõttu ennustatakse tulevikuks suurt puudust šokolaadi peamise tooraine järele. Šokolaaditootmine on aga jätkuvalt kasvutrendis ja šokolaadisõpru tuleb aina juurde.

Näiteks keskmine šveitslane sööb aastas 10 kg šokolaadi, Eesti keskmine šokolaadikogus inimese kohta on ca 6 kg. Iga eestlase jaoks peab seega kusagil troopilisel alal kasvama tosin puud. Praeguse olukorra jätkudes võib aga juhtuda, et pole enam piisavalt inimesi, kes nende puude eest hoolt kanda sooviks ja väärtuslikku kakaouba šokolaaditootjatele ettevalmistaks.

Loe edasi: Šokolaad on liiga odav, et olla jätkusuutlik